Achtendertig nachten

Auteur: Janne IJmker

Achtendertig nachten
  
Prijs: € 18,90
Uitgever:MozaÔek, Zoetermeer
Medium:Boek
EAN:9789023991731
ISBN:9023991737 / 90-239-9173-7
 200 x 127 x 27 cm / 312 pag. / 385 gram
 Paperback
Druk:1e druk 2006 / 6e druk 2008
NUR:300 - Literaire fictie algemeen
Trefwoorden:Roman, Gevangenis, Strenge godsdienst, Boerenleven
Leeftijdscategorie:Volwassenen
Leverbaarheid:Uitverkocht
Bekijk ook: Achtendertig nachten - Janne IJmker (E-book)
Achtendertig nachten - Janne IJmker (E-book)


Achtendertig nachten is haar eerste roman voor volwassenen.

Lees verder...BESCHRIJVING

Beschrijving Achtendertig nachten van Janne IJmker:

Elsjen Roelofs wordt verdacht van het vergiftigen van haar man, Jan Alberts. In maart 1767 komt zij in het gevang van Assen terecht, waar ze op haar berechting moet wachten tot het kind dat zij verwacht geboren is.

In de eenzaamheid van de gevangenis wordt een meisje geboren. Het wordt meteen bij Elsjen weggenomen. Daarna rest haar niets meer dan de kale muren van het gevang en het nachtelijk bezoek van Janna, de enige vrouw die zich over haar ontfermt. Aanvankelijk wil Elsjen niets van haar weten, maar gaandeweg begint ze haar te vertrouwen. Elsjen vraagt om papier en inkt en begint aan een verslag van haar leven. Voor haar kleine meisje, voor later. Dan weet tenminste nog iemand wie zij is geweest.

En zo, al schrijvende, kijkt Elsjen terug op haar leven. Hoe kon het gebeuren dat ze uitgroeide tot wie ze nu is? De vraag of Elsjen schuldig is of niet wordt steeds moeilijker te beantwoorden. Wie is deze vrouw die haar man ombracht?Boek van de maand: Dwars door de Duisternis van Johan van Breugel.

Posities Achtendertig nachten van Janne IJmker in ND/BCB Top 10:

RECENSIES

"Een evenwichtig gecomponeerde debuutroman, geŽnt op een waargebeurd verhaal."
Bron: Arie Verhoef (Visie 42 2006), www.eo.nl/visie

Een vrouw vermoordt haar man met kattekruid. Zo hard is het begin van Janne IJmkers debuutroman Achtendertig nachten. Die titel verwijst naar de tijd die de hoofdpersoon Elsjen Roelofs in haar cel gebruikt om haar leven te beschrijven. De roman speelt zich af in 1767 en is een afwisseling van het verhaalheden in de gevangenis van Assen en het verhaalverleden in Doldersum, sober van elkaar onderscheiden door een plaats- en tijdvermelding boven ieder nieuw hoofdstuk. IJmker gebruikt relatief veel woorden om Elsjens kinderjaren te beschrijven. Zij is de dochter van een rijke boer. Naïef kinderlijk houdt ze zichzelf vaak voor de mal met mooie dromen. Op zoek naar de wonderboom die tot in de hemel groeit. Verlangend om op de roep van de buizerd de vrijheid te zoeken. Twee vrouwen vormen haar in deze kinderjaren. Haar grootmoeder brengt haar verantwoordelijkheidsbesef bij. 'Wij zijn uit hetzelfde hout gesneden.' En de weduwe Lieven kanaliseert haar liefde voor de natuur. Beide eigenschappen komen in het gedrang wanneer Elsjen een verstandshuwelijk moet sluiten. Zij verliest zichzelf, weet niet meer wie Elsjen is. Die worsteling speelt zich vooral af in het verhaalheden, in de cel tijdens die achtendertig nachten. Boosheid, verdriet om haar twee kinderen en de neiging om de toekomst mooi in te kleuren, wisselen elkaar af. IJmker heeft de psychologische ontwikkeling in dat korte tijdsbestek mooi beschreven, ondersteund door de feiten uit het verhaalverleden. Ook heeft zij de couleur locale van het achttiende-eeuwse Drenthe prachtig door de roman heen geweven. De roman laat een moordenares zien met wie de lezer zich gemakkelijk kan identificeren. En God, met wie Elsjen worstelt, is in haar nood aanwezig in de persoon van - nee, niet de dominee, die alleen over de hel praat die haar te wachten staat, maar van Janna die luistert, die troost, die Elsjen op haar grote misstap wijst, maar haar tevens bijstaat tot haar laatste, vreselijke dag. Een evenwichtig gecomponeerde debuutroman, geënt op een waargebeurd verhaal.

Voor Achtendertig nachten zijn nog geen recensies aanwezig. Vul hiertoe het formulier hieronder volledig in.

Plaats recensie over Achtendertig nachten van Janne IJmker

Voeg uw eigen recensie toe.
Wilt u Achtendertig nachten aanbevelen aan anderen?
(Email- en internetadressen in de tekst zijn niet toegestaan en worden verwijderd)
Om misbruik te voorkomen moet u een geldig emailadres opgeven en wordt uw IP-adres opgeslagen.
Naam:
E-mail:
Recensie:
Verificatie:*
 

MAIL A FRIEND

Beveel Achtendertig nachten van Janne IJmker aan iemand anders aan

(Email- en internetadressen in de tekst zijn niet toegestaan en worden verwijderd)
Uw naam:*
Uw e-mailadres:*
Naam ontvanger:*
E-mailadres ontvanger:*
Bericht:*
Verificatiecode:*
  (alle velden zijn verplicht)

DISCUSSIE OP FACEBOOK