Jodenkampen

Auteur: Niek van der Oord

Jodenkampen
  
Prijs: € 35,00
Uitgever:Uitgeverij Kok, Kampen
Medium:Boek
EAN:9789043506410
 368 pag.
 Gebonden
Druk:1e druk 2007
NUR:689 - Oorlog en vrede
Trefwoorden:Jodenvervolging, Tweede Wereldoorlog, Concentratiekampen
Leeftijdscategorie:Volwassenen
Leverbaarheid:Uitverkocht


Vergalen van Joden die de concentratiekampen overleefd hebben.

Lees verder...BESCHRIJVING

Beschrijving Jodenkampen van Niek van der Oord:

Verbanningsoorden waren het: Balderhaar, Blesdijke, Diever, Elsloo, Fochteloo, Kremboong, Mantinge, Rouveen, Vledder. Wie had er ooit van gehoord? Streken of gehuchten ergens op het platteland van dunbevotkte provincies als Friesland, Drenthe en Overijssel. In het begin van 1942 voor de nazi's ideale oorden om bijna alle joodse mannen in de leeftijd van 18 tot 55 jaar bijeen te drijven. Er stonden op diverse plaatsen al barakken, ooit gebouwd om werklozen in het kader van de werkverschaffing te huisvesten.

Gemiddeld tweehonderd joden konden in een kamp worden ondergebracht. Het was door de Duitse bezetter zorgvuldig uitgedacht. Eerst de joodse mannen isoleren in de werkkampen. Vandaar konden ze allemaal in een keer naar het verzamelkamp Westerbork worden gedirigeerd. De werkkampen werden op 2 oktober 1942 leeggehaald.

Het in angstige spanning verkerend thuisfront werd na razzia's in de steden eveneens naar Westerbork gebracht. De door de Duitsers verkondigde gezinshereniging duurde slechts enkele dagen. Wat resteerde, was een enkele reis richting de vernietigingskampen. In vrijwel alle gevallen Auschwitz, later was Sobibor meestal het einddoel.

De werkkampen in Nederland hebben maximaal negen maanden joodse bewoners gehad. Ben Pijnappel ontsprong de dans. Hij knoopte in Elsloo een relatie aan met een boerendochter. Pijnappel kon bij de familie onderduiken en de boerendochter werd zijn echtgenote. Jacques Tailleur (hij zat in het werkkamp Diever), Piet Groenteman (werkkamp Vledder), en Sjaak Stibbe (strafkamp Ir Petgat in Blesdijke) behoren eveneens tot het handjevol joden dat ruim zestig jaar na dato nog over het leven in de werkkampen kan vertellen.

Hun verhalen zijn opgenomen in dit boek, dat talrijke authentieke brieven, foto's en documenten uit de werkkampen bevat. Voor de meest bijzondere briefwisseling zorgde Guus van der Wijk, die vanuit kamp De Landweer in Elsloo bijna dagelijks naar zijn toekomstige echtgenote Mineke de Vries in Leiden schreef Beiden overleefden de oorlog niet, maar lieten wel een heel indrukwekkende getuigenis van het leven in de kampen na.Boek van de maand: Dwars door de Duisternis van Johan van Breugel.

RECENSIES

Voor Jodenkampen zijn nog geen recensies aanwezig. Vul hiertoe het formulier hieronder volledig in.

Plaats recensie over Jodenkampen van Niek van der Oord

Voeg uw eigen recensie toe.
Wilt u Jodenkampen aanbevelen aan anderen?
(Email- en internetadressen in de tekst zijn niet toegestaan en worden verwijderd)
Om misbruik te voorkomen moet u een geldig emailadres opgeven en wordt uw IP-adres opgeslagen.
Naam:
E-mail:
Recensie:
Verificatie:*
 

MAIL A FRIEND

Beveel Jodenkampen van Niek van der Oord aan iemand anders aan

(Email- en internetadressen in de tekst zijn niet toegestaan en worden verwijderd)
Uw naam:*
Uw e-mailadres:*
Naam ontvanger:*
E-mailadres ontvanger:*
Bericht:*
Verificatiecode:*
  (alle velden zijn verplicht)

DISCUSSIE OP FACEBOOK