Deze wereld en god

Modern wereldbeeld en het christelijk geloof

Auteurs: Dr. G.D.J. Dingemans en Prof. dr. P.G. Smelik

Deze wereld en god
  
Prijs: € 18,90
Uitgever:Uitgeverij Kok, Kampen
Medium:Boek
EAN:9789043510684
ISBN:9043510688 / 90-435-1068-8
 22 x 14 x 2 cm / 228 pag. / 345 gram
 Paperback
Druk:1e druk 2005
NUR:700 - Theologie algemeen
Trefwoorden:Christelijke visie, Christendom, Gelovig mens, Wetenschap, Natuurwetenschap
Leeftijdscategorie:Volwassenen
Leverbaarheid:Uitverkocht


Een boek voor degenen die moeite hebben met de kloof tussen geloof en wetenschap.

Lees verder...BESCHRIJVING

Beschrijving Deze wereld en god van Dr. G.D.J. Dingemans:

Er zit veel geloof in wetenschap en veel nadenken in religie. Voor beide geldt echter dat zij de werkelijkheid niet verklaren; op beide wegen blijft er een mysterie over. De enorme kennis, die met name in de vorige eeuw verworven is, heeft er voor gezorgd dat modern wereldbeeld en christelijk geloof twee niet te verenigen entiteiten zijn.

In dit boek zijn twee mensen aan het woord die wezenlijk in elkaars gebied ge´nteresseerd zijn. De schrijvers zijn ervan overtuigd dat nadenken over God en de wereld alleen vruchtbaar kan zijn wanneer theologen en natuurwetenschappers zich door elkaar willen laten inspireren. In dit boek wordt daar een begin mee gemaakt.

Prof. dr. P.G. Smelik (medisch bioloog) geeft in het eerste deel een helder en compact overzicht van de problemen waarvoor de natuurwetenschappen ons stellen.

Prof. dr. G.D.J. Dingemans (theoloog) onderzoekt in deel twee hoe onze visie op de werkelijkheid veranderd is en start een zoektocht naar God in onze wereld.

In het laatste en derde deel gaan de twee in alle openheid een gesprek met elkaar aan. Spannend is waar ze elkaar vinden en waar verschillen blijven bestaan. Een boek dat zeker verhelderend zal werken voor degenen die nog steeds moeite hebben met de kloof tussen geloof en wetenschap.

Het boek bevat de volgende INLEIDING:

EEN VERHAAL VAN VERWONDERING
Theologen en natuurwetenschappers raken helaas niet dikwijls in gesprek met elkaar. De interessegebieden lijken wel erg ver uit elkaar te liggen. Natuurwetenschappers gaan aan de theologie doorgaans met een schouderophalen voorbij, en theologen nemen meestal alleen kennis van de natuurwetenschappen via de krant of tv. Predikanten praten vaak over de schepping alsof die alleen bestaat uit de planeet Aarde, en over de natuur als datgene wat ze op een wandeling in de Alpen tegenkomen.
Natuurwetenschappers denken bij het woordje geloof meestal aan een achterhaald soort metafysica, waarbij je je verstand op nul kunt zetten. De meeste mensen vinden bovendien dat er nauwelijks raakpunten zijn tussen deze twee terreinen en dat integratie tussen die twee een onmogelijke zaak is. De wetenschap leeft van feiten en bewijzen, en geloven doe je maar in de kerk. Geloof en wetenschap zijn verschillende domeinen, contingente gebieden, die een verschillende taal spreken en elkaar niets te zeggen hebben. De vraag is dan natuurlijk of je als wetenschapper kunt zeggen dat alles door toeval is ontstaan, en tegelijk als gelovige dat God de schepper is, dat je enerzijds de mens door God geschapen acht en anderzijds vindt dat de mens een naakte aap is. Dat lijkt wat schizofreen. In dit boek zijn twee mensen aan het woord die wezenlijk in elkaars gebied ge´nteresseerd zijn. Dat komt wellicht omdat de theoloog gepromoveerd is op een studie naar de verhouding van geloof en natuurwetenschappen, en de natuurwetenschapper veel theologen in de familie heeft en dus erfelijk belast is. Hoe dan ook, beiden vinden het van groot belang dat een levensvisie, een wereldbeschouwing, een modern geloof niet haaks kan staan op de kennis van de natuur die we dankzij de wetenschap hebben verkregen, maar ook niet versmald mag worden tot alleen datgene wat rationeel en experimenteel aantoonbaar en bewijsbaar is. De schrijvers zijn ervan overtuigd dat nadenken over God en zijn wereld alleen vruchtbaar kan zijn wanneer theologen en natuurwetenschappers zich willen laten gezeggen en inspireren door wat zij elkaar te vertellen hebben.
Vandaar dit gezamenlijke boek, waarin zij willen luisteren naar elkaar, om daarna met elkaar een gesprek aan te gaan. Zij hopen dat dit verhelderend mag werken voor diegenen die moeite hebben met de kloof die er nog steeds gaapt tussen geloof en wetenschap, nader: tussen natuurwetenschap en theologie. Als persoonlijke achtergrond van ons ondernemen vermelden we nog graag dat wij elkaar pas enkele jaren geleden voor het eerst ontmoet hebben op een verjaardagsfeest van een gemeenschappelijke vriendin, ds. Betty Holtrop. We weten niet of dat `toeval' was of `planning'. In elk geval sloeg er een vonk over, die geleid heeft tot dit boek. En verder hebben we ons uitvoerig bediend van het moderne communicatiemiddel van de e-mail. Vandaar dat ons slotgesprek met de kortademigheid heeft van een forumgesprek, maar ruimte geeft aan meer persoonlijke en in alle rust overwogen beschouwingen. In elk geval proberen we in het laatste deel een bijdrage te leveren aan een discussie die al vele eeuwen gevoerd wordt en die - naar onze overtuiging - alleen maar dringender en noodzakelijker wordt.Boek van de maand: Dwars door de Duisternis van Johan van Breugel.

RECENSIES

"Ik hoop dat veel mensen aandacht aan dit boek zullen besteden"
Bron: Cees Dekker, hoogleraar TU Delft

Ik hoop dat veel mensen aandacht aan dit boek zullen besteden

Voor Deze wereld en god zijn nog geen recensies aanwezig. Vul hiertoe het formulier hieronder volledig in.

Plaats recensie over Deze wereld en god van Dr. G.D.J. Dingemans

Voeg uw eigen recensie toe.
Wilt u Deze wereld en god aanbevelen aan anderen?
(Email- en internetadressen in de tekst zijn niet toegestaan en worden verwijderd)
Om misbruik te voorkomen moet u een geldig emailadres opgeven en wordt uw IP-adres opgeslagen.
Naam:
E-mail:
Recensie:
Verificatie:*
 

MAIL A FRIEND

Beveel Deze wereld en god van Dr. G.D.J. Dingemans aan iemand anders aan

(Email- en internetadressen in de tekst zijn niet toegestaan en worden verwijderd)
Uw naam:*
Uw e-mailadres:*
Naam ontvanger:*
E-mailadres ontvanger:*
Bericht:*
Verificatiecode:*
  (alle velden zijn verplicht)

DISCUSSIE OP FACEBOOK