Bid tot de heer, geef plaats aan de arts

Over het omgaan met ziekte in zorginstelling en kerk

Auteur: Harmen U. de Vries

Bid tot de heer, geef plaats aan de arts
  
Prijs: € 18,40
Uitgever:Uitgeverij Kok, Kampen
Medium:Boek
EAN:9789043513913
 22 x 14 x 2 cm / 160 pag. / 295 gram
 Ingenaaid
NUR:711 - Pastoraat
Trefwoorden:Gebedsgenezing, Genezing door gebed, Genezing, Gebed, Ziekte
Leeftijdscategorie:Volwassenen
Leverbaarheid:Uitverkocht


Aan de hand van een Engelse praktijksituatie, waar geneeskunde en dienst der genezing als elkaar aanvullende wegen tot genezing worden beoefend, wordt verkend hoe de dienst der genezing ook in ons land verder vorm zou kunnen krijgen.

Lees verder...BESCHRIJVING

Beschrijving Bid tot de heer, geef plaats aan de arts van Harmen U. de Vries:

De ‘dienst der genezing’, waarin met en voor zieken gebeden wordt om herstel naar lichaam, ziel en geest, is een tak van kerkelijk werk met oude wortels. Hij gaat terug op het bevel van Jezus aan zijn leerlingen de zieken te genezen, maar heeft in de Nederlandse pastorale praktijk tot nu toe weinig ingang gevonden. Dat geldt zowel voor de geestelijke verzorging in zorginstellingen als voor de pastorale zorg binnen de gevestigde kerken. Mede ingegeven door de twijfelachtige praktijken van ‘gebedsgenezers’ blijft de dienst der genezing veilig weggestopt in de kerkelijke ‘archiefruimte’.

Toch wordt op verscheidene plaatsen een groeiend verlangen zichtbaar de verloren gegane dimensie van het gebed om genezing in ere te herstellen. Dat kan volgens de schrijver van dit boek alleen geloofwaardig gebeuren, wanneer voldaan wordt aan een aantal kwaliteitscriteria. Een daarvan is dat met vertrouwen mag worden gebeden, maar dat niet eenzijdig genezingsverwachtingen mogen worden gewekt. Een ander, dat het werk van de reguliere geneeskunde steeds volledig moet worden gehonoreerd.

Aan de hand van een Engelse praktijksituatie, waar geneeskunde en dienst der genezing als elkaar aanvullende wegen tot genezing worden beoefend, wordt verkend hoe de dienst der genezing ook in ons land verder vorm zou kunnen krijgen.
Met dit boek hoopt de auteur zowel degenen te bereiken die werkzaam zijn in zorginstellingen als geïnteresseerde lezers binnen de kerken, en beide groepen lezers in te leiden in de mogelijkheden, nuances én beperkingen van de dienst der genezing.


Dr. Harmen U. de Vries (1958) was als geestelijk verzorger verbonden aan een verpleeghuis, een verzorgingshuis en een psychiatrisch ziekenhuis. Hij diende enkele gemeentes en is thans als gemeentepredikant in dienst van de Protestantse Gemeente van Amsterdam. In 2006 promoveerde hij aan de Vrije Universiteit te Amsterdam op een proefschrift over de dienst der genezing en zijn plaats in instellingen van gezondheidszorg. Boek van de maand: Dwars door de Duisternis van Johan van Breugel.

RECENSIES

Voor Bid tot de heer, geef plaats aan de arts zijn nog geen recensies aanwezig. Vul hiertoe het formulier hieronder volledig in.

Plaats recensie over Bid tot de heer, geef plaats aan de arts van Harmen U. de Vries

Voeg uw eigen recensie toe.
Wilt u Bid tot de heer, geef plaats aan de arts aanbevelen aan anderen?
(Email- en internetadressen in de tekst zijn niet toegestaan en worden verwijderd)
Om misbruik te voorkomen moet u een geldig emailadres opgeven en wordt uw IP-adres opgeslagen.
Naam:
E-mail:
Recensie:
Verificatie:*
 

MAIL A FRIEND

Beveel Bid tot de heer, geef plaats aan de arts van Harmen U. de Vries aan iemand anders aan

(Email- en internetadressen in de tekst zijn niet toegestaan en worden verwijderd)
Uw naam:*
Uw e-mailadres:*
Naam ontvanger:*
E-mailadres ontvanger:*
Bericht:*
Verificatiecode:*
  (alle velden zijn verplicht)

DISCUSSIE OP FACEBOOK