Kerk (in) delen

Van leergemeenschap tot ontmoetingsgemeenschap

Auteur: Jaap Modderman

Kerk (in) delen
  
Prijs: € 26,20
Uitgever:Uitgeverij Kok, Kampen
Medium:Boek
EAN:9789043515856
 24 x 16 x 2 cm / 391 pag. / 615 gram
 Ingenaaid
Druk:1e druk 2008
NUR:700 - Theologie algemeen
Trefwoorden:Vrijgemaakte Gereformeerde Kerken, Theologie
Leeftijdscategorie:Volwassenen
Leverbaarheid:Uitverkocht


Dit boek beschrijft het verhaal van de transformatie van een kerkgenootschap uit het orthodoxe segment: de Gereformeerd Vrijgemaakte kerk.

Lees verder...BESCHRIJVING

Beschrijving Kerk (in) delen van Jaap Modderman:

Dit boek beschrijft het verhaal van de transformatie van een kerkgenootschap uit het orthodoxe segment: de Gereformeerd Vrijgemaakte kerk.

Recent wordt ook in meer orthodoxe kerken nagedacht over structuren die meer recht doen aan de eisen die de (post)moderniteit stelt. Een organisatie in kleine eenheden is een middel dat geacht wordt de gemeenschap beter aan zijn doel te laten beantwoorden. Veel andere kerkgenootschappen zijn de vrijgemaakte kerk in deze keuze al voorgegaan en zij hebben zich op hun beurt weer laten leiden door ontwikkelingen in de Verenigde Staten. Maar Amerikaanse kerken zijn geen uitvinder van de kleine groep. Het verschijnsel is immers al zo oud als de kerk zelf.

Ter verdediging van een keuze voor kleine groepen wordt vaak als argument genoemd dat de christelijke kerk begonnen is als een kerk van kleine groepen. Vooral ook in de tijd van de Nadere Reformatie zien we een groei van kleine groepen waarbinnen de beleving van het geloof een plaats krijgt. Het is vooral de beleving die vandaag weer centraal staat, maar het is de vraag of aan ontwikkelingen in het verleden dezelfde betekenis kan worden toegekend als vandaag. Of een verwijzing naar de situatie van de vroegchristelijke kerk en de Nadere Reformatie stand kan houden als argumentatie voor een structurering in kleine eenheden staat te bezien.

Gelet op de activiteiten binnen de groepen kan getwijfeld worden aan de positieve bijdrage die ze leveren aan de groei in geloof van de leden. Vast staat dat de keuze voor het werken in kleine eenheden de traditionele verschijningsvorm van
de kerk een ander aanzien geeft. Zo bezien dragen ze in meerdere opzichten bij aan een transformatieproces. Het verhaal van de kleine groep is tegelijkertijd dus ook het verhaal van een kerkgemeenschap op zoek naar een evenwicht tussen handhaven en aanpassen in een snel veranderende tijd.

 Boek van de maand: Dwars door de Duisternis van Johan van Breugel.

RECENSIES

Voor Kerk (in) delen zijn nog geen recensies aanwezig. Vul hiertoe het formulier hieronder volledig in.

Plaats recensie over Kerk (in) delen van Jaap Modderman

Voeg uw eigen recensie toe.
Wilt u Kerk (in) delen aanbevelen aan anderen?
(Email- en internetadressen in de tekst zijn niet toegestaan en worden verwijderd)
Om misbruik te voorkomen moet u een geldig emailadres opgeven en wordt uw IP-adres opgeslagen.
Naam:
E-mail:
Recensie:
Verificatie:*
 

MAIL A FRIEND

Beveel Kerk (in) delen van Jaap Modderman aan iemand anders aan

(Email- en internetadressen in de tekst zijn niet toegestaan en worden verwijderd)
Uw naam:*
Uw e-mailadres:*
Naam ontvanger:*
E-mailadres ontvanger:*
Bericht:*
Verificatiecode:*
  (alle velden zijn verplicht)

DISCUSSIE OP FACEBOOK