Bonhoeffer: Agent Of Grace - DVD

Navolger van Christus

Auteurs: Gareth Jones en Eric Till

Bonhoeffer: Agent Of Grace - DVD
  
Prijs: € 17,90
Uitgever:EMI Kingsway, Londen
Medium:DVD
Code:VD643
 19 x 15 x 1 cm / 100 gram
 DVD-box
Druk:1e druk 2000
NUR:054 - Speelfilm (dvd)
Trefwoorden:Dietrich Bonhoeffer, Nazisme, Tweede Wereldoorlog, Waargebeurd, BiografieŽn
Leeftijdscategorie:Volwassenen
Leverbaarheid:Uitverkocht


Film over de laatste levensjaren van de Duitse theoloog Bonhoeffer

Lees verder...BESCHRIJVING

Beschrijving Bonhoeffer: Agent Of Grace - DVD van Gareth Jones:

Bonhoeffer, navolger van Christus - Agent of Grace

Een waar verhaal van liefde, moed en opoffering

Deze speelfilm laat in vogelvlucht de laatste levensjaren zien van de Duitse theoloog Dietrich Bonhoeffer. Een groot denker en toegewijd christen, die vanwege zijn verzet tegen het nazi-regime op 9 april 1945, elf dagen voor de bevrijding, werd opgehangen. Maar waar stond de theoloog Bonhoeffer? Was hij vrijzinnig of toch bijbelgetrouw reformatorisch? Bonhoeffer is niet makkelijk in een hokje te plaatsen. Hij was vooral een navolger van Christus. Hij werd geboren op 4 februari 1906 als zoon van een gevierde psychiater in Berlijn. Hij ging in 1923 theologie studeren.en deed dat vooral uit filosofische interesse. Geschriften van Karl Barth hadden een belangrijke invloed op zijn denken. Daarin klinken o.a. de woorden prediking, Christus en de kerk en deze zaken houden hem bezig. In 1927, op 21 jarige leeftijd promoveert hij op een dissertatie over de kerk. Na zijn promotie gaat hij een jaar naar Amerika, waar hij christen werd. In 1930 promoveert hij nogmaals en werd docent en studentenpredikant in Berlijn. In 1939 vertrekt hij weer naar Amerika, vanwege zijn afkeer van het nazi-regime, maar voelt zich dan toch schuldig en gaat weer terug naar Duitsland, waar deze speelfilm begint.

Hij gaat lesgeven aan het seminarie van de Belijdende kerk in Finkenwalde. Vanaf het begin neemt hij deel aan het kerkelijk verzet tegen het nationaal-socialisme. De Duitse kerk had zich op sleeptouw laten nemen door het nazisme en had alle Joden uit de kerk geweerd. Als reactie daarop was de Bekennende Kirche (Belijdende kerk) ontstaan. Op het seminarie heeft zijn christocentrisch denken en belangrijke invloed op de studenten. In die periode schrijft hij zijn meest bekende boek Navolging, waarin hij stelt dat een christen pas echt een gelovige christen isals hij in alles zeer radicaal Christus volgt. Het gevolg is dan een totaal ander lever. Zo schept de oproep tot navolging meteen een nieuwe situatie. Navolgen en in de oude situat blijven sluiten elkaar uit (blz 34). Zelf brengt hij het ook in de praktijk. Tijdens zijn 2 jaar durende periode in Finkelwalse ontmoet hij Maria von Wedemeyer, een meisje dat 19 jaren jonger is dan hij en ze worden verliefd op elkaar. Twee maanden voor zijn arrestatie verloven ze zich. Tijdens zijn gevangenschap schreef hij haar de bekende Bruidsbrieven, die ook in Nederland gebundeld zijn uitgegeven. In zijn cel werkt hij aan zijn Ethiek en schrijft hij ook brieven aan zijn familie en zijn vriend Everhard Bethge (Verzet en overgave, Ten Have Baarn).

De reden van zijn arrestatie is het duvvelleven dat Bonhoeffer leidt. Aan de ene kant is hij theoloog, predikant en docent, maar aan de anere kant werkt mij mee aan de verzetsbeweging Abwehr. onder leiding van de Duitse admiraal Canaris, de groep die op 20 juli 1944 een aanslag pleegt op Hitler. De aanleiding tot zijn arrestatie en de ontwikkelingen daarna zijn prachtig te zien in deze bekroonde film. Als de 39-jarige Bonhoeffer op 9 april 1945 de galg betreedt, zegt hij: Dit is voor mij het einde van het leven, maar ook het begin ervan.

De film is 3x genomineerd. Heeft in 2000 op het Monte Carlo TV-festival de Golden Nymph Award gewonnen voor beste televisiefilm. Heeft de Future Prize Award (Eric Till) op het Munich Film Festival gewonnen (oook in 2000) en is in 2001 genomineerd voor de Gemini Award (Robert Joy, mannelijke bijrol).

Justus van Dohnany, die Eberhard Bethge speelt, is een achterneef van de echte Dietrich Bonhoeffer en ook de kleinzoon van Hans von Dohnanyi (geportretteerd door Ulrich Noethen).

Speelduur 88 minuten.

Taal: Engels

(Geen Nederlandse ondertiteling) Boek van de maand: Dwars door de Duisternis van Johan van Breugel.

TRACKLIST

Er is geen tracklist aanwezig voor Bonhoeffer: Agent Of Grace - DVD van Gareth Jones.

RECENSIES

Teresa Gallo (rsgallo) from Lee's Summit, MO schreef op 30-08-2007:
A Brilliant Film about a Brilliant Man more Bonhoeffer was a very well done movie about the legendary Christian leader and minister Deitrich Bonhoeffer. It told his story, warts and all. It showed the philosophical dilemna that a Man of God struggled through and eventually is sacrificed for. It is a insight into a man who wanted to serve God and mankind, the conflicts, the way he touched others lives, then and now through is great writings. I recommend it.

Plaats recensie over Bonhoeffer: Agent Of Grace - DVD van Gareth Jones

Voeg uw eigen recensie toe.
Wilt u Bonhoeffer: Agent Of Grace - DVD aanbevelen aan anderen?
(Email- en internetadressen in de tekst zijn niet toegestaan en worden verwijderd)
Om misbruik te voorkomen moet u een geldig emailadres opgeven en wordt uw IP-adres opgeslagen.
Naam:
E-mail:
Recensie:
Verificatie:*
 

MAIL A FRIEND

Beveel Bonhoeffer: Agent Of Grace - DVD van Gareth Jones aan iemand anders aan

(Email- en internetadressen in de tekst zijn niet toegestaan en worden verwijderd)
Uw naam:*
Uw e-mailadres:*
Naam ontvanger:*
E-mailadres ontvanger:*
Bericht:*
Verificatiecode:*
  (alle velden zijn verplicht)

DISCUSSIE OP FACEBOOK